Japansk honungskaka

En japansk version av lätt sockerkaka. Väldigt luftigt och underbart gott!
Honungen ger den en jätte god smak!


Ingredienser
2 msk varm mjölk
2 msk honung
4 ägg
85 gram fin vetemjöl
160 gram socker

Gör så här

Värm ugnen 180 grader.

smält honungen i varm mjölk och lägg åt sidan.

Med en elvisp mixa ägg och gradvis tillsätt sockret.
Häll hett vatten i stor skål och lägg skålen med ägg och socker i
vattnet och fortsätter vispa den i vattenbad.
Vispa tills den får volym och blir nästan vit. Sakta mixa in honung och mjölken.

Gradvis sikta mjölet 2x och för tredje gången i ägg och honung blandning och blanda
den med en spatel.

Häll i en välsmörd form och häll i. "Knacka" formen mot bordet lätt för att få bort luftbubblorna.

Grädda i ugnen i 180 grader för 10 minuter.
Sen sänk värmen till 135 grader och grädda för 40 minuter till.

Kolla om kakan är klar men en provnål.

Den är godare dagen efter men den är lika god nygräddade :)

Man smaksätta den med grönte pulver som då en jätte fin grön färg och god mustig smak.

Betyg:
Sara- 3 av 5 stjärnor.- Man måste blanda honungen ordentligt!
Melissa- 3 av 5 stjärnor.- Jag älskade sötheten!
Helen- 2 av 5 stjärnor.- Jag är inte så förtjust i så söta bakverk.


Brittiska scones

Ingredienser

16 st

4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
11/2 tsk bakpulver
50 g Arla smör
1 dl Arla Ko mjölk
3/4 dl Arla Köket vispgrädde
Pensling
2 msk Arla Köket vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölet.
Rör i mjölk och grädde. Arbeta ihop till en deg. Platta ut degen på mjölad bänk till en 2 cm tjock platta. Ta ut 16 rundlar med ett litet glas. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med grädde. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Dela och servera dem varma med vispat smör, crème fraiche, grädde eller clotted cream och sylt.

Betyg av oss alla: 2,5 (Vi tillsatte för mycket salt!)

Tips! Du kan tillsätta hackad chocklad eller färska bär vid sidan om.


Baklava från mellanöstern (EGET RECEPT!)

Ingredienser

1 rulle (270 g) filodeg
1 dl osaltade pistagenötter
250 g valnötter
150 g smör

Sockerlag:
5 (vanlig) msk vatten
5 (vanlig) msk socker


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Tina filodegen om den är fryst och håll den mjuk under en fuktig handduk.

3. Hacka nötterna grovt.

4. Blanda valnötterna med vatten och socker.

5. Smält smöret.

6. Använd en ugnsform och skär filodegen i ark som mäter ugnsformens storlek.

7. Lägg 1 ark filodeg i formen och pensla rikligt med smör mellan varje. Efter att halva filodegen är pänslad, häll ut valnötterna över filodegen och platta till över det hela.

8. Avsluta med resten av filodegen på toppen och pensla även dem med smör.

9. Skär baklavan i bitar och grädda först i 15 min i mitten av ugnen med lock över.

10. Efter 15 min höjer du på locket så att det är mellanrum melan baklavan och locket.

11. Efter ytterligare 15 min tar du bort locket helt och låter den gräddas i 15 min till tills den blir gyllenbrun. Allt som allt ska baklavan vara i ungen i 45 min.

12. När baklavan är ute ur ugnen häller du mycket sirap mellan springorna medan den fortfarande är varm som sedan sugs in i baklavan.

13. Avsluta med att sprida ut de finhackade pistagenötterna över baklavan.

 

Betyg av oss alla: 4 av 5 (den hade fått en 5a ifall vi hade haft i mer sirap)


Franska chokladmaränger

  • 100 g mörk choklad
  • 3 ägg, endast vitor
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

Smält chokladen i ett vattenbad. Ta chokladen från värmen och låt den svalna. Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum. Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.

Ringla ner chokladen i äggviteskummet. Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper. Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.

Grädda 1 timme och 30 minuter. Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.

Betyg:
Helen: 3,5 av 5. - Jag tycker inte om maränger annars, men dessa med choklad i var faktiskt goda och ätbara!
Sara & Melissa: 4,5 av 5.

Typisk svensk kladdkaka

Betyg: 4 av 5 (kunde varit mer kladdig!!)

Vi valde grädde som tillbehör. Glass kan man också ha! Så tillsatte vi lite bär.
Ingredienser
2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt

Steg för steg

- Sätt ugnen på 175 grader

- Smält smöret i en kastrull

- Vispa ägg och socker tills det blir poröst

- Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.

- Häll ner smeten i en brödad form

- Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.

- Låt svalna och servera med grädde eller glass

Grekisk valnötspaj

Ingredienser

Pajdeg:
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
115 g smör
2 msk crème fraiche

Fyllning:

200 g valnötter
Knappt: 1 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 dl vispgrädde
2 msk mörk sirap
1 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
25 g smör
3 ägg

Gör så här

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i en matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll. 

Tumma ut degen i pajformen och ställ kallt en stund. Värm ugnen till 225° och förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sätt ugnen på 200°. Rosta valnötterna i 10 minuter. 

Smält socker och citronsaft i en kastrull. Värm grädde, sirap, kakao, vaniljsocker och salt i en kastrull. Häll den varma blandningen i det smälta sockret och koka såsen ca 10 minuter. Det ska bli en kolasås. Tag kastrullen av värmen, rör ned valnötter, smör och ägg. Rör tills allt blandat sig. 

Fyll i det förgräddade pajskalet. Baka i 30 minuter eller tills pajfyllningen stannat.
Så skulle den egenligen se ut..


..såhär såg våran ut


Vi råkade ha våran i ugnen lite för länge! Men bilden ger ingen rättvisa, så bränd var den inte. 
Vi är inget stort fan utav nötter i bakelser osv, finns vissa som är riktigt goda. Men den här var tyvärr ingen favorit för oss. Däremot blev den ju inte lyckad så vi kan inte riktigt bedömma den.

Stracciatella Mousse från Italien

Mycket enkel och god dessert är detta italienska recept på mousse med hackad chocklad, grädde och kesella.
Betyg: 2,5

(bilderna är klickbara..)

♦100 g mörk choklad
♦2 dl vispgrädde
♦250 g kesella 10%
♦1 dl florsocker
♦1 tsk vaniljsocker
Man ska egentligen ha små portionglas, men det hade vi inte så vi använde stora glas som vi kunde dekorera fint istället. Tips! Tillsätt gärna färska bär blandat med chokladen.


Ingredienser:
100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
250 g kesella 10%
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Utrustning du behöver:
elvisp
portionsgl

Cupcakes från USA

Du behöver:
3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Chocolate frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Strössel eller blommor till garnering.


GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2.Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3.Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4.Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5.Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6.Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7.Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
8.Chocolate frosting:
9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
10.Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.

Betyg: 5 av 5!


Sesamkakor från Iran

Kakor är bland det bästa att ha hemma om man gillar oväntat besök. De här kakorna är så lättlagade att man dessutom hinner slänga ihop dem under tiden väntade gästerna är på ingång!

Ingredienser:

2 ägg
2 dl socker
2 dl matolja
4 dl vetemlöl
2 tsk bakpulver
sesamfrön

Gör så här

Rör ihop ägg, socker, olja, mjöl och bakpulver till en smidig smet.
Klicka med två matskedar lagom stora klickar på ett bakplåtspapper. 
Strö på sesamfrö.
In i ugnen i ca 10 minuter, 225 grader.
Passa noga så de inte blir brända, bara lite gyllenbruna.

Tips! Det kan bli lite kladdigt med smeten så mjöla in händerna/redskapen litegrann när du formar smeten.

Vårat betyg:
Melissa: 4 av 5 stjärnor. - Jag tyckte att allt var bra och de var jättegoda. Lite svårt med smeten bara.
Sara: 3 av 5 stjärnor. - Det smakade bra men smeten var jobbig att arbeta med. Använd gärna former!
Helen: 3,5 av 5 stjärnor. - Kakorna var jättegoda. Att de är lätta att göra är ett plus i kanten.

Välkommna!

I den här bloggen kommer vi att lägga upp recept på bakverk från olika länder och kulturer. Vi såg det här som en utmaning till att prova nya saker i köket och bekanta oss med andra länders recept.
Vi har även anpassat vår bakning när det gäller priser och svårighetsgrader.

Utöver recepten kommer vi att betygsätta och ange svårighetsgrad på våra bakelser.

Enjoy!
Helen Sara Melissa





RSS 2.0